Kaakkois-Viroa

Olimme Viro-seuran matkalla Kaakkois-Virossa 2.-5.8.2019. Tässä muutama kuva matkan varrelta.

Virossa oli paljon matkan varrella tietyökohteita. Paljon tehtiin uusia teitä ja vanhoja perusparannettiin. Tallinnassa liikenne oli aika kaaosmainen, kun oli niin paljon erilaisia tietyökohteita ja rakennettiin uutta komeaa rantatietä.

Yhtenä tutustumiskohteena matkalla oli paikkakunnalla Vohma kynttilätehdas, jossa saimme tehdä myös itse kynttilöitä. Vohmassa tutustuimme yksityiseen harrastepuutarhaan, Riho Terasen puutarha, josta kuvat yllä. Teranen on solubiologi ja tutkija ja hän kokeilee puutarhassaan kaikkea erikoista ja eksoottista kasvia ja niiden menestymistä. Hän kertoi, ettei osta kasveja, vaan kasvattaa niitä siemenistä, joita on itse kerännyt tai joita hän on saanut. Erikoista oli moni miniatyyrikasvi, jotka olivat vain sentin tai muutaman kokoisia. Hän oli myös kerännyt erilaisia pensasmustikoita, joita oli muistaakseni parikymmentä eri lajiketta eri puolilta maailmaa.


Tutustuimme Helmessä vanhoihin linnan raunioihin. Linnaraunioiden vieressä oli suuri luolasto, jonka vesi on aikoinaan muovannut pehmeästä kalkkikivimaisesta kalliosta. Luolat olivat aika tilavia ja alkuosastaan niissä oli seisomakorkeuttakin hyvin.

Yksi tutustumiskohteista oli Pokumaa keskellä "ei mitään" Antslan lähellä. Se on teemapuisto, jossa on Edgar Valterin alkuperäiskuvituksia ja maalauksia. Itse Pokumaan päärakennus on tehty Edgar Valterin suunnitelman mukaan. Ajatuksena kaikessa on ollut se, miten lapset kokevat ja näkevät eri asioita.


Vastseliinan piispanlinnan raunioita


Vörun keskustassa oli hienoja taideteoksia, istuinpenkkejä ja linja-autokatoksia.

Estonian muistomerkki Vörulaisten osalta.

Vörun kaupunki oli myös tällainen puistomainen kaupunki.

Räpinän puutarhakoulun puistoa. Täällä oikeastaan oli ainoa sateinen hetki matkalla.Tämä tässä oli sateenvarjotuija.
Viimeisenä päivänä tutustumiskohteena oli Tartton lähellä Luuassa Luuan metsäkoulun arboretum. Olemme aikaisemminkin Virossa käydessämme vierailleet tässä arboretumissa ja kovin ovat puut siellä kasvaneet kymmenen vuoden aikana. Oppaamme kertoikin, että puut on tulleet aikoinaan istutettua liian tiheään ja nyt niitä ei voi enää harventaa, koska se vaarantaisi valoshokin ym. johdosta sen, että harvinaista vuosikymmenten aikana kasvanut puustoa kuolisi. Merkille pantavaa täällä oli, että monet perennat ja muutkin kasvit olivat harvinaisen kookkaita. Tuossa yllä kimikinkin korkeus oli melkein kaksi metriä ja tuon syysvuokon korkeus vajaa metri.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pionipläjäys

 Laitetaanpas näin talven ja lumen keskellä pläjäys omalla pihalla viime kesänä kukkineista pioneista. Muutama kuukausi niin taas kukkii.